Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpis

wtorek, 02 września 2008

Karkówka z musztardą

Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jego autorem jest Jedyny_hubert54 - cały wątek TUTAJ

 

Potrzebujemy trzech składników:

1. Ładnej karkówki - ok. 1,5 kilograma - najlepiej z małą ilością tłuszczu;

2.  Słoiczka musztardy fransukiej z gorczycą;

3. Kilograma soli - ja używałam kamiennej.

 

Wykonanie:

1.Umyć i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym mięso;

2. Wysypać sól na blaszkę;

3. Położyć karkówkę na sól;

4. Posmarować wierzch dokładnie musztardą;

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 2 godziny.

 

Potrawa w sam raz na niedzielę - robi się praktycznie samo, a my możemy spędzić czas z rodzinką.

Tak wyglądała po wyjęciu z piekarnika.

 

 

  Przypaloną warstwę gorczycy w bardzo łatwy sposób obrałam z mięsa

 

Następnym razem wcześniej wysmaruję ziołami, czosnkiem, może skropię sokiem z cytryny lub octem winnym albo balsamicznym. 

Troszeczkę mi brakowało wyrazistego smaku, ale była bardzo soczysta.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
makneta
Czas publikacji:
wtorek, 02 września 2008 10:54

Polecane wpisy

  • Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

    Składniki: * 1,5 kg jabłek * 1 łyżeczka cynamonu * 2 łyżki cukru (dałam trochę więcej) * 2,5 szklanki mąki * 2 żółtka i 1 jajko * 1 łyżka kwaśnej śmietany * 3/4

  • Kładzione kluski z jabłkami

    To już moja kolejna próba reaktywacji bloga. W tym roku muszę w końcu nauczyc się robic porządne zdjęcia, wrrr. Zamiast placuszków z jabłkami na sobotnie śniad

  • Smoothie bananowo-truskawkowe

    Jak tylko słoneczko zaczęło mocniej grzac, moja córeczka zarządała lodów. Tak, właśnie, zarządała i przez kilka dni o niczym innym nie było mowy jak tylko o lod

Komentarze

Dodaj komentarz

  • xxxtabxxx napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/18 20:41:39:

    a mi się jakoś nie przypalała... może to zależy od piekarnika i czas pieczenia trzeba potraktować indywidualnie?..

Dodaj komentarz

Autorzy

Kanał informacyjny