Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpis

środa, 29 grudnia 2010

Krucho-drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi zrobione na wyzwanie grudniowe w Pierogarni

pierogi

Składniki na ciasto:

* 200 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej mąki pszennej)

* 200 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)

* 100 g masła

* 1 jajko

* 180 ml mleka

* 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

* 1 łyżka cukru

* szczypta soli

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu

* 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprz


Składniki na farsz:

* 250 g kaszy gryczanej

* 350 g twarogu

* 2 cebule

* 1 jajko

* 2 łyżki masła

* 1 łyżeczka posiekanej mięty (opcjonalnie)

* pieprz i sól

 

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przestudzić.

2. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki (zaczyn) i odstawić na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość.

3. Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

4. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki.

5. Twaróg zemleć lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na maśle. Do farszu dodać cebulę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną miętę (ewentualnie) i wszystko dokładnie wymieszać.

6. Na dużym kawałku pergaminu do pieczenia cienko rozwałkować schłodzone ciasto (maksymalnie 5mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawać krążki.

7. Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.

8. Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia posmarować pierogi jeszcze raz - będą ładnie błyszczały.

Studzić na kratce. Podawać ze śmietaną.

 

Smaczne, aczkolwiek w odczuciu moich chłopaków tradycyjny farsz (czyli z kapustą i grzybami) byłby lepszy.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
makneta
Czas publikacji:
środa, 29 grudnia 2010 17:40

Polecane wpisy

  • Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

    Składniki: * 1,5 kg jabłek * 1 łyżeczka cynamonu * 2 łyżki cukru (dałam trochę więcej) * 2,5 szklanki mąki * 2 żółtka i 1 jajko * 1 łyżka kwaśnej śmietany * 3/4

  • Kładzione kluski z jabłkami

    To już moja kolejna próba reaktywacji bloga. W tym roku muszę w końcu nauczyc się robic porządne zdjęcia, wrrr. Zamiast placuszków z jabłkami na sobotnie śniad

  • Smoothie bananowo-truskawkowe

    Jak tylko słoneczko zaczęło mocniej grzac, moja córeczka zarządała lodów. Tak, właśnie, zarządała i przez kilka dni o niczym innym nie było mowy jak tylko o lod

Autorzy

Kanał informacyjny