Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpis

piątek, 29 kwietnia 2011

Asfalt czyli ryba w maku

Asfalt - tak nazywa się w naszym domu ta rybka. Zapamiętałam ten przepis z forum kuchnia na gazecie.pl. Parę ładnych lat temu to było, więc zupełnie nie pamiętam kto jest jego autorem.

ryba

Składniki:

* kg rozmrożonych filetów z soli lub tilapii;

* suchy mak;

* mąka;

* mleko;

* sól;

* olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Filety osuszyc ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzac na patelni. Przygotowac 3 talerzyki, na jeden wysypac trochę mąki, na drugi trochę maku, a na trzeci (może byc głęboki) wlac trochę mleka.

2. Rybę posolic, obataczac najpierw w mące, zanurzac z obu stron w mleku, a następnie dokładnie obtoczyc w maku, kłaśc na rozgrzany olej.

3. Bardzo ostrożnie przewracac, kiedy panierka od spodu będzie już tworzyła skorupkę i smażyc jeszcze kilka minut na drugiej stronie.

4. Wg autora należy podawac z sosem pomarańczowym, ja jednak nie znalazłam jeszcze przepisu na prosty i smaczny sos pomarańczowy. Bez sosu też jest smaczna, np. z ziemiankami i zieloną sałatą.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
makneta
Czas publikacji:
piątek, 29 kwietnia 2011 19:09

Polecane wpisy

Autorzy

Kanał informacyjny