Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpis

wtorek, 19 kwietnia 2011

Babka krochmalowa

We wtorki chodzę do pracy na późniejszą godzinę, więc po wyprawieniu dzieci do placówek edukacyjnych popijam nieśpiesznie kawkę robiąc sobie przegląd ciekawych stron i blogów.

Dzisiaj wpadł mi w oko przepis na Babkę Krochmalową. Od razu postanowiłam przystąpic do działania - wszystkie składniki miałam pod ręką.

Moja wyszła niestety lekko nie dopieczona, mąż, który wpadł do domu na śniadanie zastanawiał się z jakiej to mąki, bo smak ma inny, nic dziwnego skoro głównym jej składnikiem jest mąka ziemniaczana.

Ciasto jeszcze musi poczekac na werdykt nastolatków.

 

Babka krochmalowa

 

Składniki:

* 5 jajek;

* 1 szklanka cukru;

* 350 g mąki ziemniaczanej;

* 5 łyżek mąki pszennej;

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (powinna byc 1 łyżka);

* 250 g stopionej  i wystudzonej margaryny

babka krochmalowa2

 

Wykonanie:

1. Mąkę ziemiaczaną, pszenną oraz proszek wymieszac w oddzielnym naczyniu;

2. Całe jajka ubijac na najwyższych obrotach miksera aż powstanie piana. Następnie stopniowo dodawac cukier i dalej ubijac (ok. 10 minut)

3. Do masy z jajek dodawac mąkę - po 2 łyżki - mikser musi byc włączony na najmniejsze obroty.

4. Powoli dolac rozpuszczoną margarynę i dalej powoli mieszac.

5. Wykładac ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki.

6. Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - do suchego patyczka.

 

Smacznego

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
makneta
Czas publikacji:
wtorek, 19 kwietnia 2011 10:47

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 18:15:36:

    Ślicznie Ci wyszła, cieszę się, że przepis Ci się spodobał, nam bardzo ona smakuje !:)

    Ps. U mnie w przepisie jest 1 łyżka proszku do pieczenia ;), dałaś 1 łyżeczkę ?, pytam bo jestem ciekawa, czy na łyżeczce też tak fajnie wychodzi ?. Co do margaryny miałaś rację daje się na sam koniec, zapomniałam wpisać, ale już uzupełniłam :)

    Pozdrawiam cieplutko anytsujx :)

  • makneta napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 21:02:13:

    Dałam tylko 1 łyżeczkę, ale dopiszę w tym przepisie i następny raz spróbuję z całą łyżką.
    Wydaje mi się jednak, że jajka były naprawdę dobrze ubite i dlatego ciasto i tak urosło.

Dodaj komentarz

Autorzy

Kanał informacyjny