Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpis

niedziela, 15 kwietnia 2012

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

 

Składniki:

* 1,5 kg jabłek

* 1 łyżeczka cynamonu

* 2 łyżki cukru (dałam trochę więcej)

* 2,5 szklanki mąki

* 2 żółtka i 1 jajko

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* 3/4 kostki masła (margaryny)

 

Wykonanie:

1.Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.

2. Zagnieśc kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenie, drobno posiekanego masła, jajek, cukru pudru i kwaśnej śmietany. Pracowac należy szybko, żeby masło się nie roztopiło za bardzo.

3.  Przygotowac formę - posmarowac masłem i posypac mąką.

4.  Wykleic formę 2/3 ciasta - zrobic rant z ciasta sięgający do 3/4 wysokości. Wstawic ciasto do lodówki. 1/3 pozostałego ciasta zawinąc w folię i schowac do zamrażalnika.

5. Jabłka umyc, obrac ze skóry i pokroic w kostkę lub niewielkie kawałki. Wrzucic do dużego rondla i wstawic na mały gaz pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodac cynamon i cukier i dalej gotowac. Ściągamy jabłka z gazu, gdy będą już miękkie a sok nabierze konsystencji musu. Oczywiście należy dośc często mieszac jabłka.

6. Wykładamy jabłka na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

7. Wyciągamy ciasto z piekarnik, ścieramy  na wierzch ciasto, które mieliśmy w zamrażalniku i wstawiamy jeszcze na 20 minut.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
makneta
Czas publikacji:
niedziela, 15 kwietnia 2012 21:00

Polecane wpisy

  • Babka krochmalowa

    We wtorki chodzę do pracy na późniejszą godzinę, więc po wyprawieniu dzieci do placówek edukacyjnych popijam nieśpiesznie kawkę robiąc sobie przegląd ciekawych

  • Mufinki czekoladowo-bananowe

    Szanowny Mikołaj przyniósł mi pod choinkę książkę Nigelli Lowson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Tak więc powoli testuję znajdujące się w niej przepisy. Na ra

  • Ciasto zrobione jedną łyżką

    Tak naprawdę to nie pamiętam jak nazywa się te ciasto. Przepis znalazłam w Galerii Potraw gazety i ponoc jest to ciasto Nigelli Lawson Robiłam je na wakacjach b

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/30 18:36:01:

    Uwielbiam szarlotki, jak zobaczyłam u Ciebie to od razu zachciało mi się piec, pysznie się prezentuje ...

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 08:47:45:

    Szarlotka jest zdecydowanie moim ulubionym ciastem :) Organizuję mały steakhouse wrocław -ski akurat będzie na przekaske ;)

Dodaj komentarz

Autorzy

Kanał informacyjny