Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • wtorek, 11 stycznia 2011
    • Mufinki czekoladowo-bananowe

      Szanowny Mikołaj przyniósł mi pod choinkę książkę Nigelli Lowson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Tak więc powoli testuję znajdujące się w niej przepisy. Na razie zaczynam od słodyczy ;-), bo większośc składników mam raczej w domu i nie trzeba wychodzic na mróz do sklepu.

      Tym razem mój wybór to mufinki czekoladowo-bananowe, do których można zużyć zalegające na półce dojrzałe banany.

       

      mufiny

      Składniki na 12 sztuk:

      * 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany

      * 125 ml oleju roślinnego

      * 2 jajka

      * 100 g jasnego cukru trzcinowego

      * 225 g mąki pszennej

      * 3 łyżki kako najlepszej jakości, przesiane

      * 1 łyżeczka sody oczyszczonej

       

      forma na 12 mufinek


      Wkonanie:

      1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyłóż blaszkę do mufinek papierowymi foremkami. Rozgniec banany widelcem lub w mikserze.

      2. Nadal rozgniatając lub miksując, dodaj olej, a potem jajka i cukier.

      3. Zmieszaj mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj tę mieszaninę, lekko ucierając, do bananów i reszty, a potem łyżką przełóż masę do przygotowanych foremek.

      4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż mufinki się przyrumienia, ładnie zaokrąglą i zaczną dumnie wyglądac ze swoich foremek. Odstaw w formie, by nieco przestygły, a potem wyłóż na metalową kratkę.

       

      Po wyjęciu z piekarnika pachną obłędnie. Smakują dobrze, nawet na drugi dzień.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mufinki czekoladowo-bananowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 stycznia 2011 08:35

Autorzy

Kanał informacyjny