Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • niedziela, 16 listopada 2008
  • sobota, 15 listopada 2008
    • Makaron z orzechami włoskimi

      Moja druga propozycja na Orzechowy Tydzień, to makaron z orzechami włoskimi wg Nigelli Lawson.

      Składniaki:

      * makaron typu łazanki;

      * 10-15 dkg orzechów włoskich;

      * kromka czerstwego ciemnego chleba;

      * 150 ml mleka;

      * pół ząbka czosnku;

      * 25g startego parmezanu;

      * delikatny olej;

      * natka pietruszki do posypania

       

      Wykonanie:

      * Gotujemy makaron.

      * Kromkę czerstwego chleba zalewamy mlekiem.

      * Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.

      * Przesypujemy orzechy do miski, dodajemy chleb wraz z mlekiem, w którym się moczył, wsypujemy do tego parmezan i dorzucamy czosnek. Wszystko to miksujemy razem, dolewamy po trochu olej, aby rozrzedzić sos.

      * Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie, dodajemy do niego sos i mieszamy - w razie potrzeby można dodać trochę gorącej wody.

      * Na talerzu posypujemy natką pietruszki i odrobiną rozdrobnionych orzechów.

       

      Robiłam dzisiaj po raz pierwszy - danie nie może się nie udać, robi się je bardzo szybko, a do tego jest bardzo pożywne. Jego jednyną wadą jest to, że jest niefotogeniczne ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2008 23:20
  • wtorek, 11 listopada 2008
    • Ciasto orzechowo-kokosowe

       

      Postanowiłam wziąć udział w zabawie - wyzwaniu:  Orzechowy Tydzień. Jak każdy łasuch, bardzo lubię orzechy, ale nie używam ich zbyt często. Postanowiłam jednak wyszperać jakiś przepis na ciasto z orzechami. 

      ciasto orzechowo-kokosowe

       

       Ciasto składa się z 3 warstw

      1. Ciasto kruche:

      * 37 dkg mąki pszennej;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 15 dkg masła;

      * 4 żółtka;

      * 2 łyżki śmietany;

      * łyżeczka proszku do piecznie

      * oraz ulubione powidła (ja użyłam śliwkowych) 

                                   Zagnieść kruche ciasto i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować powidłami.

      2. Ciasto kokosowe:

      * 4 białka;

      * 20dkg cukru pudru;

      * 10 dkg wiórków kokosowych;

      * 2 łyżki budyniu kokosowego

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodająć cukier puder i budyń w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na ciasto w formie.

       

      3. Ciasto orzechowe: 

      * 15 dkg zmielonych orzechów włoskich;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 5 jajek;

      * 5 łyżek mąki pszennej;

      * łyżeczka proszku do pieczenia

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na masę kokosową.

       

      Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni. Oczywiście można polać polewą, ale dla mnie i tak było słodkie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowo-kokosowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2008 23:28
  • czwartek, 06 listopada 2008
    • Chilli con carne

       

       

       

      Składniki:

      * pół kilograma mielonej wołowniy,

      * puszka czerwonej fasoli,

      * 2 -3 czerwone  lub żółte papryki,

      * cebula pokrojona w kostkę,

      * pomidory świeże ew. w puszce

      * przyprawy - sól, pieprz, chilli,

      * dla amatorów - 1-2 świeże papryczki chilli

       

      Przygotowanie:

      * na oleju rumienimy cebulę, wrzucamy mielone mięso i podsmażamy, dolewamy wody i dość długo dusimy. Najlepiej robić to w sporym rondlu,

      * w tym czasie myjemy paprykę i kroimy ją na paseczki,

      * świeże pomidory obieramy ze skóry (po sparzeniu wrzątkiem), kroimy w dość grubą kostkę,

      * paprykę i pomidory dusimy na patelni,

      * dodajemy paprykę, pomidory i fasolę z puszki do mięsa, przyprawiamy i dusimy jeszcze razem przez kilkanaście minut.

      * podajemy z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2008 22:50

Autorzy

Kanał informacyjny