Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • środa, 29 grudnia 2010
    • Krucho-drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną

      Pierogi zrobione na wyzwanie grudniowe w Pierogarni

      pierogi

      Składniki na ciasto:

      * 200 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej mąki pszennej)

      * 200 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)

      * 100 g masła

      * 1 jajko

      * 180 ml mleka

      * 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

      * 1 łyżka cukru

      * szczypta soli

      * 1 łyżka kwaśnej śmietany

      * 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu

      * 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprz


      Składniki na farsz:

      * 250 g kaszy gryczanej

      * 350 g twarogu

      * 2 cebule

      * 1 jajko

      * 2 łyżki masła

      * 1 łyżeczka posiekanej mięty (opcjonalnie)

      * pieprz i sól

       

      Wykonanie:

      1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przestudzić.

      2. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki (zaczyn) i odstawić na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość.

      3. Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

      4. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki.

      5. Twaróg zemleć lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na maśle. Do farszu dodać cebulę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną miętę (ewentualnie) i wszystko dokładnie wymieszać.

      6. Na dużym kawałku pergaminu do pieczenia cienko rozwałkować schłodzone ciasto (maksymalnie 5mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawać krążki.

      7. Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.

      8. Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia posmarować pierogi jeszcze raz - będą ładnie błyszczały.

      Studzić na kratce. Podawać ze śmietaną.

       

      Smaczne, aczkolwiek w odczuciu moich chłopaków tradycyjny farsz (czyli z kapustą i grzybami) byłby lepszy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      środa, 29 grudnia 2010 17:40

Autorzy

Kanał informacyjny