Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • sobota, 30 kwietnia 2011
    • Smoothie bananowo-truskawkowe


      Jak tylko słoneczko zaczęło mocniej grzac, moja córeczka zarządała lodów. Tak, właśnie, zarządała i przez kilka dni o niczym innym nie było mowy jak tylko o lodach - i to truskawkowych. Bo przecież prawdziwa księżniczka kocha tylko kolor różowy, więc ulubione jedzenie też musi byc różowe, tak samo jak i kwiatki, doniczki, ubranka, zabawki.

      Niestety tradycyjne lody odpadają ze względu na alergię małej na mleko.

      I wtedy wpadł mi w oko przepis na smoothie. Że też najtrudniej wpaśc na coś tak oczywistego.


      Składniki (porcja dla 5-6 osób):

      * 20 dkg mrożonych truskawek;

      * 2-3 zamrożone banany (wkładam je do zamrażalnika 2-3 godziny wcześniej, więc nie są zamrożone na kośc);

      * 2-3 bardzo dojrzałe banany nie zamrożone;

      * woda mineralna

      Wykonanie:

      1. Truskawki lekko rozmrozic, wyjęte z zamrażalnika banany zanurzyc chwilę w ciepłej wodzie, żeby łatwiej obrac skórkę i pokroic;

      2. Miękkie banany, truskawki i zmrożone banany wrzucic do blendera, dolac wody mineralnej i zmiksowac.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Smoothie bananowo-truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      sobota, 30 kwietnia 2011 17:45
  • piątek, 29 kwietnia 2011
    • Asfalt czyli ryba w maku

      Asfalt - tak nazywa się w naszym domu ta rybka. Zapamiętałam ten przepis z forum kuchnia na gazecie.pl. Parę ładnych lat temu to było, więc zupełnie nie pamiętam kto jest jego autorem.

      ryba

      Składniki:

      * kg rozmrożonych filetów z soli lub tilapii;

      * suchy mak;

      * mąka;

      * mleko;

      * sól;

      * olej do smażenia.


      Wykonanie:

      1. Filety osuszyc ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzac na patelni. Przygotowac 3 talerzyki, na jeden wysypac trochę mąki, na drugi trochę maku, a na trzeci (może byc głęboki) wlac trochę mleka.

      2. Rybę posolic, obataczac najpierw w mące, zanurzac z obu stron w mleku, a następnie dokładnie obtoczyc w maku, kłaśc na rozgrzany olej.

      3. Bardzo ostrożnie przewracac, kiedy panierka od spodu będzie już tworzyła skorupkę i smażyc jeszcze kilka minut na drugiej stronie.

      4. Wg autora należy podawac z sosem pomarańczowym, ja jednak nie znalazłam jeszcze przepisu na prosty i smaczny sos pomarańczowy. Bez sosu też jest smaczna, np. z ziemiankami i zieloną sałatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2011 19:09
  • czwartek, 28 kwietnia 2011
  • sobota, 23 kwietnia 2011
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Babka krochmalowa

      We wtorki chodzę do pracy na późniejszą godzinę, więc po wyprawieniu dzieci do placówek edukacyjnych popijam nieśpiesznie kawkę robiąc sobie przegląd ciekawych stron i blogów.

      Dzisiaj wpadł mi w oko przepis na Babkę Krochmalową. Od razu postanowiłam przystąpic do działania - wszystkie składniki miałam pod ręką.

      Moja wyszła niestety lekko nie dopieczona, mąż, który wpadł do domu na śniadanie zastanawiał się z jakiej to mąki, bo smak ma inny, nic dziwnego skoro głównym jej składnikiem jest mąka ziemniaczana.

      Ciasto jeszcze musi poczekac na werdykt nastolatków.

       

      Babka krochmalowa

       

      Składniki:

      * 5 jajek;

      * 1 szklanka cukru;

      * 350 g mąki ziemniaczanej;

      * 5 łyżek mąki pszennej;

      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (powinna byc 1 łyżka);

      * 250 g stopionej  i wystudzonej margaryny

      babka krochmalowa2

       

      Wykonanie:

      1. Mąkę ziemiaczaną, pszenną oraz proszek wymieszac w oddzielnym naczyniu;

      2. Całe jajka ubijac na najwyższych obrotach miksera aż powstanie piana. Następnie stopniowo dodawac cukier i dalej ubijac (ok. 10 minut)

      3. Do masy z jajek dodawac mąkę - po 2 łyżki - mikser musi byc włączony na najmniejsze obroty.

      4. Powoli dolac rozpuszczoną margarynę i dalej powoli mieszac.

      5. Wykładac ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki.

      6. Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - do suchego patyczka.

       

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka krochmalowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 10:47
  • niedziela, 17 kwietnia 2011
    • Makaron z kurczakiem i sosem pesto

      Właśnie skończyliśmy jeśc - trochę późny ten obiad, ale jakże smaczny. Teraz jeszcze tylko kawka i można spędzic leniwie resztę niedzieli.

      Przepis znalazłam na blogu Rozkosze podniebienia po wpisaniu w google frazy najlepszy sos do makaronu. Jest naprawdę świetny, pewnie nawet najlepszy - oryginalny przepis TUTAJ

       

      Podaję przepis zmodyfikowany do moich potrzeb i możliwości

      Składniki na 6 dużych porcji (ale pewnie i z 8 osób się naje)

      * 2 podwójne piersi kurczaka pokrojone w kostkę:

      * olej do smażenia;

      * sól i pieprz oraz 1 łyżka octu winnego  do kurczaka;

      * 500 ml śmietany kremówki;

      * niecały słoiczek sosu pesto (190ml);

      * słoiczek suszonych pomidorów w zalewie;

      * makaron

      * przyprawa włoska - w oryginalnym przepisie były świeże zioła - oregano i tymianek, ale u mnie niet.

       

      Wykonanie

      1.Wstawic osoloną wodę na makaron. Makaron ugotowac al dente

      2. Na rozgrzanej patelni rozgrzac olej i podsmażyc na rumiano pokrojone mięso, przyprawic solą i pieprzem, dodac ocet winny oraz trochę wody i dusic dalej.

      3. Na drugiej patelni podgrzewac śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodac pokrojone suszone pomidory oraz sos pesto, wymieszac i chwilę pogotowac. Dodac trochę przyprawy włoskiej.

      4. Mięso dodac do sosu śmietanowego. Można odrobinę dosolic w razie potrzeby.

       

      Smacznego

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2011 16:55

Autorzy

Kanał informacyjny