Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • niedziela, 15 kwietnia 2012
    • Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

       

      Składniki:

      * 1,5 kg jabłek

      * 1 łyżeczka cynamonu

      * 2 łyżki cukru (dałam trochę więcej)

      * 2,5 szklanki mąki

      * 2 żółtka i 1 jajko

      * 1 łyżka kwaśnej śmietany

      * 3/4 szklanki cukru pudru

      * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      * 3/4 kostki masła (margaryny)

       

      Wykonanie:

      1.Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.

      2. Zagnieśc kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenie, drobno posiekanego masła, jajek, cukru pudru i kwaśnej śmietany. Pracowac należy szybko, żeby masło się nie roztopiło za bardzo.

      3.  Przygotowac formę - posmarowac masłem i posypac mąką.

      4.  Wykleic formę 2/3 ciasta - zrobic rant z ciasta sięgający do 3/4 wysokości. Wstawic ciasto do lodówki. 1/3 pozostałego ciasta zawinąc w folię i schowac do zamrażalnika.

      5. Jabłka umyc, obrac ze skóry i pokroic w kostkę lub niewielkie kawałki. Wrzucic do dużego rondla i wstawic na mały gaz pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodac cynamon i cukier i dalej gotowac. Ściągamy jabłka z gazu, gdy będą już miękkie a sok nabierze konsystencji musu. Oczywiście należy dośc często mieszac jabłka.

      6. Wykładamy jabłka na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

      7. Wyciągamy ciasto z piekarnik, ścieramy  na wierzch ciasto, które mieliśmy w zamrażalniku i wstawiamy jeszcze na 20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 kwietnia 2012 21:00

Autorzy

Kanał informacyjny