Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • wtorek, 02 września 2008
    • Karkówka z musztardą

      Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jego autorem jest Jedyny_hubert54 - cały wątek TUTAJ

       

      Potrzebujemy trzech składników:

      1. Ładnej karkówki - ok. 1,5 kilograma - najlepiej z małą ilością tłuszczu;

      2.  Słoiczka musztardy fransukiej z gorczycą;

      3. Kilograma soli - ja używałam kamiennej.

       

      Wykonanie:

      1.Umyć i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym mięso;

      2. Wysypać sól na blaszkę;

      3. Położyć karkówkę na sól;

      4. Posmarować wierzch dokładnie musztardą;

      5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 2 godziny.

       

      Potrawa w sam raz na niedzielę - robi się praktycznie samo, a my możemy spędzić czas z rodzinką.

      Tak wyglądała po wyjęciu z piekarnika.

       

       

        Przypaloną warstwę gorczycy w bardzo łatwy sposób obrałam z mięsa

       

      Następnym razem wcześniej wysmaruję ziołami, czosnkiem, może skropię sokiem z cytryny lub octem winnym albo balsamicznym. 

      Troszeczkę mi brakowało wyrazistego smaku, ale była bardzo soczysta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z musztardą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2008 10:54

Autorzy

Kanał informacyjny