Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

Wpisy

  • sobota, 15 listopada 2008
    • Makaron z orzechami włoskimi

      Moja druga propozycja na Orzechowy Tydzień, to makaron z orzechami włoskimi wg Nigelli Lawson.

      Składniaki:

      * makaron typu łazanki;

      * 10-15 dkg orzechów włoskich;

      * kromka czerstwego ciemnego chleba;

      * 150 ml mleka;

      * pół ząbka czosnku;

      * 25g startego parmezanu;

      * delikatny olej;

      * natka pietruszki do posypania

       

      Wykonanie:

      * Gotujemy makaron.

      * Kromkę czerstwego chleba zalewamy mlekiem.

      * Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.

      * Przesypujemy orzechy do miski, dodajemy chleb wraz z mlekiem, w którym się moczył, wsypujemy do tego parmezan i dorzucamy czosnek. Wszystko to miksujemy razem, dolewamy po trochu olej, aby rozrzedzić sos.

      * Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie, dodajemy do niego sos i mieszamy - w razie potrzeby można dodać trochę gorącej wody.

      * Na talerzu posypujemy natką pietruszki i odrobiną rozdrobnionych orzechów.

       

      Robiłam dzisiaj po raz pierwszy - danie nie może się nie udać, robi się je bardzo szybko, a do tego jest bardzo pożywne. Jego jednyną wadą jest to, że jest niefotogeniczne ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2008 23:20
  • wtorek, 11 listopada 2008
    • Ciasto orzechowo-kokosowe

       

      Postanowiłam wziąć udział w zabawie - wyzwaniu:  Orzechowy Tydzień. Jak każdy łasuch, bardzo lubię orzechy, ale nie używam ich zbyt często. Postanowiłam jednak wyszperać jakiś przepis na ciasto z orzechami. 

      ciasto orzechowo-kokosowe

       

       Ciasto składa się z 3 warstw

      1. Ciasto kruche:

      * 37 dkg mąki pszennej;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 15 dkg masła;

      * 4 żółtka;

      * 2 łyżki śmietany;

      * łyżeczka proszku do piecznie

      * oraz ulubione powidła (ja użyłam śliwkowych) 

                                   Zagnieść kruche ciasto i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować powidłami.

      2. Ciasto kokosowe:

      * 4 białka;

      * 20dkg cukru pudru;

      * 10 dkg wiórków kokosowych;

      * 2 łyżki budyniu kokosowego

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodająć cukier puder i budyń w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na ciasto w formie.

       

      3. Ciasto orzechowe: 

      * 15 dkg zmielonych orzechów włoskich;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 5 jajek;

      * 5 łyżek mąki pszennej;

      * łyżeczka proszku do pieczenia

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na masę kokosową.

       

      Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni. Oczywiście można polać polewą, ale dla mnie i tak było słodkie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowo-kokosowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2008 23:28
  • czwartek, 06 listopada 2008
    • Chilli con carne

       

       

       

      Składniki:

      * pół kilograma mielonej wołowniy,

      * puszka czerwonej fasoli,

      * 2 -3 czerwone  lub żółte papryki,

      * cebula pokrojona w kostkę,

      * pomidory świeże ew. w puszce

      * przyprawy - sól, pieprz, chilli,

      * dla amatorów - 1-2 świeże papryczki chilli

       

      Przygotowanie:

      * na oleju rumienimy cebulę, wrzucamy mielone mięso i podsmażamy, dolewamy wody i dość długo dusimy. Najlepiej robić to w sporym rondlu,

      * w tym czasie myjemy paprykę i kroimy ją na paseczki,

      * świeże pomidory obieramy ze skóry (po sparzeniu wrzątkiem), kroimy w dość grubą kostkę,

      * paprykę i pomidory dusimy na patelni,

      * dodajemy paprykę, pomidory i fasolę z puszki do mięsa, przyprawiamy i dusimy jeszcze razem przez kilkanaście minut.

      * podajemy z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2008 22:50
  • wtorek, 02 września 2008
    • Karkówka z musztardą

      Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jego autorem jest Jedyny_hubert54 - cały wątek TUTAJ

       

      Potrzebujemy trzech składników:

      1. Ładnej karkówki - ok. 1,5 kilograma - najlepiej z małą ilością tłuszczu;

      2.  Słoiczka musztardy fransukiej z gorczycą;

      3. Kilograma soli - ja używałam kamiennej.

       

      Wykonanie:

      1.Umyć i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym mięso;

      2. Wysypać sól na blaszkę;

      3. Położyć karkówkę na sól;

      4. Posmarować wierzch dokładnie musztardą;

      5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 2 godziny.

       

      Potrawa w sam raz na niedzielę - robi się praktycznie samo, a my możemy spędzić czas z rodzinką.

      Tak wyglądała po wyjęciu z piekarnika.

       

       

        Przypaloną warstwę gorczycy w bardzo łatwy sposób obrałam z mięsa

       

      Następnym razem wcześniej wysmaruję ziołami, czosnkiem, może skropię sokiem z cytryny lub octem winnym albo balsamicznym. 

      Troszeczkę mi brakowało wyrazistego smaku, ale była bardzo soczysta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z musztardą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2008 10:54
  • czwartek, 28 sierpnia 2008
    • Makaron z sosem serowym z brokułami

      Składniki:

      makaron - może być długi lub średni, co kto lubi;

      ser pleśniowy np. polski Lazur;

      śmietana - ja używam UTH, troszkę więcej niż szklankę;

      cebula;

      łyżka masła;

      brokuł - najczęściej używam mrożonego;

      płatki migdałów

      i oczywiście przyprawy: sól i pieprz.

      Wykonanie:

      Zaczynam od podprażenia migdałów na złoty kolor.

      Następnie wstawiam wodę na makaron, a kiedy się zagotuje wrzucam makaron, na wierzch stawiam metalowy durszlak, na który wrzucam brokuł ( gotuje go w ten sposób na parze).

      Sporą patelnię stawiam na ogniu, szklę na maślę poszatkowaną wcześniej cebulę, wlewam śmietanę i dodaję pokruszony ser i oczywiście przyprawy. Gotuję kilka minut często mieszając. Sos musi troszkę zgęstnieć.

      Odlewam makaron, wrzucam go z powrotem do garnka, zalewam sosem, dokładnie mieszam.

      Na talerzach dekoruję makaron różyczkami brokułów i posypuję płatkami migdałów.

      Makaron z brokułami

      Może i wygląda jak brejka, ale jak dla mnie jest pyszne.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2008 23:31
  • poniedziałek, 28 lipca 2008
    • Ja w kuchni?

      Kochanie co dziś na obiad?

      Mamo, kiedy obiad?

      Mamo, jestem głodny?

      Mamo, daj jeść.

      Am am.

      Ostatnio tak jestem zajęta robótkami ręcznymi wszelkiej maści, że gotowanie to ostatnia rzecz, może przed ostatnia rzecz, o jakiej myślę. Ale rodzinka chce jeść i wspomina czasy, gdy na obiad były rozmaite danka przygotowane przeze mnie pieczołowicie, a nie następna porcja nitek, materiałów, papierów i koralików.

      Odkąd prowadzę bloga robótkowego (zapraszam TUTAJ ) dużo więcej robótkuję niż wcześniej, można nawet powiedzieć, że robótki stały się moim sposobem na życie.

      Mam nadzieję, że prowadzenie bloga kulinarnego będzie dla mnie pewnego rodzaju dopingiem by znów karmić rodzinkę ciekawie i eksperymentalnie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ja w kuchni?”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 lipca 2008 07:23

Autorzy

Kanał informacyjny