Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

dania mięsne

  • czwartek, 06 listopada 2008
    • Chilli con carne

       

       

       

      Składniki:

      * pół kilograma mielonej wołowniy,

      * puszka czerwonej fasoli,

      * 2 -3 czerwone  lub żółte papryki,

      * cebula pokrojona w kostkę,

      * pomidory świeże ew. w puszce

      * przyprawy - sól, pieprz, chilli,

      * dla amatorów - 1-2 świeże papryczki chilli

       

      Przygotowanie:

      * na oleju rumienimy cebulę, wrzucamy mielone mięso i podsmażamy, dolewamy wody i dość długo dusimy. Najlepiej robić to w sporym rondlu,

      * w tym czasie myjemy paprykę i kroimy ją na paseczki,

      * świeże pomidory obieramy ze skóry (po sparzeniu wrzątkiem), kroimy w dość grubą kostkę,

      * paprykę i pomidory dusimy na patelni,

      * dodajemy paprykę, pomidory i fasolę z puszki do mięsa, przyprawiamy i dusimy jeszcze razem przez kilkanaście minut.

      * podajemy z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2008 22:50
  • wtorek, 02 września 2008
    • Karkówka z musztardą

      Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jego autorem jest Jedyny_hubert54 - cały wątek TUTAJ

       

      Potrzebujemy trzech składników:

      1. Ładnej karkówki - ok. 1,5 kilograma - najlepiej z małą ilością tłuszczu;

      2.  Słoiczka musztardy fransukiej z gorczycą;

      3. Kilograma soli - ja używałam kamiennej.

       

      Wykonanie:

      1.Umyć i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym mięso;

      2. Wysypać sól na blaszkę;

      3. Położyć karkówkę na sól;

      4. Posmarować wierzch dokładnie musztardą;

      5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 2 godziny.

       

      Potrawa w sam raz na niedzielę - robi się praktycznie samo, a my możemy spędzić czas z rodzinką.

      Tak wyglądała po wyjęciu z piekarnika.

       

       

        Przypaloną warstwę gorczycy w bardzo łatwy sposób obrałam z mięsa

       

      Następnym razem wcześniej wysmaruję ziołami, czosnkiem, może skropię sokiem z cytryny lub octem winnym albo balsamicznym. 

      Troszeczkę mi brakowało wyrazistego smaku, ale była bardzo soczysta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z musztardą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2008 10:54

Autorzy

Kanał informacyjny