Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

ciasta i ciasteczka

  • niedziela, 15 kwietnia 2012
    • Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

       

      Składniki:

      * 1,5 kg jabłek

      * 1 łyżeczka cynamonu

      * 2 łyżki cukru (dałam trochę więcej)

      * 2,5 szklanki mąki

      * 2 żółtka i 1 jajko

      * 1 łyżka kwaśnej śmietany

      * 3/4 szklanki cukru pudru

      * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      * 3/4 kostki masła (margaryny)

       

      Wykonanie:

      1.Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.

      2. Zagnieśc kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenie, drobno posiekanego masła, jajek, cukru pudru i kwaśnej śmietany. Pracowac należy szybko, żeby masło się nie roztopiło za bardzo.

      3.  Przygotowac formę - posmarowac masłem i posypac mąką.

      4.  Wykleic formę 2/3 ciasta - zrobic rant z ciasta sięgający do 3/4 wysokości. Wstawic ciasto do lodówki. 1/3 pozostałego ciasta zawinąc w folię i schowac do zamrażalnika.

      5. Jabłka umyc, obrac ze skóry i pokroic w kostkę lub niewielkie kawałki. Wrzucic do dużego rondla i wstawic na mały gaz pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodac cynamon i cukier i dalej gotowac. Ściągamy jabłka z gazu, gdy będą już miękkie a sok nabierze konsystencji musu. Oczywiście należy dośc często mieszac jabłka.

      6. Wykładamy jabłka na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

      7. Wyciągamy ciasto z piekarnik, ścieramy  na wierzch ciasto, które mieliśmy w zamrażalniku i wstawiamy jeszcze na 20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 kwietnia 2012 21:00
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Babka krochmalowa

      We wtorki chodzę do pracy na późniejszą godzinę, więc po wyprawieniu dzieci do placówek edukacyjnych popijam nieśpiesznie kawkę robiąc sobie przegląd ciekawych stron i blogów.

      Dzisiaj wpadł mi w oko przepis na Babkę Krochmalową. Od razu postanowiłam przystąpic do działania - wszystkie składniki miałam pod ręką.

      Moja wyszła niestety lekko nie dopieczona, mąż, który wpadł do domu na śniadanie zastanawiał się z jakiej to mąki, bo smak ma inny, nic dziwnego skoro głównym jej składnikiem jest mąka ziemniaczana.

      Ciasto jeszcze musi poczekac na werdykt nastolatków.

       

      Babka krochmalowa

       

      Składniki:

      * 5 jajek;

      * 1 szklanka cukru;

      * 350 g mąki ziemniaczanej;

      * 5 łyżek mąki pszennej;

      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (powinna byc 1 łyżka);

      * 250 g stopionej  i wystudzonej margaryny

      babka krochmalowa2

       

      Wykonanie:

      1. Mąkę ziemiaczaną, pszenną oraz proszek wymieszac w oddzielnym naczyniu;

      2. Całe jajka ubijac na najwyższych obrotach miksera aż powstanie piana. Następnie stopniowo dodawac cukier i dalej ubijac (ok. 10 minut)

      3. Do masy z jajek dodawac mąkę - po 2 łyżki - mikser musi byc włączony na najmniejsze obroty.

      4. Powoli dolac rozpuszczoną margarynę i dalej powoli mieszac.

      5. Wykładac ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki.

      6. Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - do suchego patyczka.

       

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka krochmalowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 10:47
  • wtorek, 11 stycznia 2011
    • Mufinki czekoladowo-bananowe

      Szanowny Mikołaj przyniósł mi pod choinkę książkę Nigelli Lowson "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Tak więc powoli testuję znajdujące się w niej przepisy. Na razie zaczynam od słodyczy ;-), bo większośc składników mam raczej w domu i nie trzeba wychodzic na mróz do sklepu.

      Tym razem mój wybór to mufinki czekoladowo-bananowe, do których można zużyć zalegające na półce dojrzałe banany.

       

      mufiny

      Składniki na 12 sztuk:

      * 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany

      * 125 ml oleju roślinnego

      * 2 jajka

      * 100 g jasnego cukru trzcinowego

      * 225 g mąki pszennej

      * 3 łyżki kako najlepszej jakości, przesiane

      * 1 łyżeczka sody oczyszczonej

       

      forma na 12 mufinek


      Wkonanie:

      1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyłóż blaszkę do mufinek papierowymi foremkami. Rozgniec banany widelcem lub w mikserze.

      2. Nadal rozgniatając lub miksując, dodaj olej, a potem jajka i cukier.

      3. Zmieszaj mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj tę mieszaninę, lekko ucierając, do bananów i reszty, a potem łyżką przełóż masę do przygotowanych foremek.

      4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż mufinki się przyrumienia, ładnie zaokrąglą i zaczną dumnie wyglądac ze swoich foremek. Odstaw w formie, by nieco przestygły, a potem wyłóż na metalową kratkę.

       

      Po wyjęciu z piekarnika pachną obłędnie. Smakują dobrze, nawet na drugi dzień.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mufinki czekoladowo-bananowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 stycznia 2011 08:35
  • środa, 25 sierpnia 2010
    • Ciasto zrobione jedną łyżką

      Tak naprawdę to nie pamiętam jak nazywa się te ciasto. Przepis znalazłam w Galerii Potraw gazety i ponoc jest to ciasto Nigelli Lawson


      Robiłam je na wakacjach bez uzycia miksera i to było główne kryterium wyboru, ale tak szczerze polecam. Jest przepyszne.


      Składniki:

      * 120g masła;\

      * 100g czekolady gorzkiej (ew. deserowej);

      * 300g dżemu (wg oryginału pomarańczowego - u mnie to były prażone jabłka ze skórka pomarańczową);

      * 150g cukru pudru

      * szczypta soli

      * 2 jajka roztrzepane widelcem;

      * 150g mąki;

      * łyżeczka proszku do pieczenia


      Wykonanie:

      1. Masło stopic w garnuszku , jak już będzie prawie rozpuszczone dodac połamaną czekoladę, jak się zacznie topic wyłączyc gaz pod garnkiem i dalej mieszac, aż wszystko się rozpuści i lekko ostygnie.

      2. Dodac pozostałe składniki i wymieszac dokładnie łyżką (można dodawac stopniowo, wtedy łatwiej jest wymieszac)

      3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min.

      Jeśli dżem jest rzadki może byc lekko zakalcowate ;-)

      Jest to porcja na małą foremkę. Robiłam w tortownicy z podwójnej ilości składników.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto zrobione jedną łyżką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      środa, 25 sierpnia 2010 18:10
  • poniedziałek, 10 maja 2010
    • Styropian

      U Aty w Garkotłuku znalazłam przepis na ciasto o bardzo wdzięcznej nazwie - STYROPIAN.

      Miałam go zrobić w czwartek na imieniny córki, ale się nie wyrobiłam (czeka się 3 godziny zanim nadaje się do jedzenia). Ale co się odwlecze to nie uciecze i wyszło świetne ciasto na niedzielę. Zapisuję, żeby mieć pod ręką, bo na pewno bedę jeszcze piekła.

      ciasto o nazwie sytropian

       

      Składniki na ciasto:

      * 3 szklanki mąki


      * 1/2 szklanki cukru pudru


      * 5 żółtek


      * 2 łyżeczki proszku do pieczenia


      * 250 g masła lub margaryny


      * 1/2 słoika powideł śliwkowych

       

      Wykonanie:


      * Z podanych składników (oprócz powideł rzecz jasna) zagniatamy ciasto. Połowę wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Drugą częścią wyklejamy formę i smarujemy powidłami.

      Składniki na masę:

      * 1 litr śmietany 18%


      *
      20 dag wiórków kokosowych


      * 5 białek


      * 1 szklanki cukru


      * 1 łyżka mąki ziemniaczanej


      * 1 budyń śmietankowy duży


      * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


      Wykonanie:

      * Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie śmietanę i pozostałe składniki. Wylać to na przygotowane w formie ciasto, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.


      * Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50 minut. Studzić minimum 3 godziny.

       

      Pisząc ten przepis teraz uświadomiłam sobie, że moja zamrożona część ciasta wciąż leży w zamrażalniku, a nie na cieście. Tak też smacznie ;-)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 maja 2010 11:22
  • wtorek, 11 listopada 2008
    • Ciasto orzechowo-kokosowe

       

      Postanowiłam wziąć udział w zabawie - wyzwaniu:  Orzechowy Tydzień. Jak każdy łasuch, bardzo lubię orzechy, ale nie używam ich zbyt często. Postanowiłam jednak wyszperać jakiś przepis na ciasto z orzechami. 

      ciasto orzechowo-kokosowe

       

       Ciasto składa się z 3 warstw

      1. Ciasto kruche:

      * 37 dkg mąki pszennej;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 15 dkg masła;

      * 4 żółtka;

      * 2 łyżki śmietany;

      * łyżeczka proszku do piecznie

      * oraz ulubione powidła (ja użyłam śliwkowych) 

                                   Zagnieść kruche ciasto i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować powidłami.

      2. Ciasto kokosowe:

      * 4 białka;

      * 20dkg cukru pudru;

      * 10 dkg wiórków kokosowych;

      * 2 łyżki budyniu kokosowego

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodająć cukier puder i budyń w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na ciasto w formie.

       

      3. Ciasto orzechowe: 

      * 15 dkg zmielonych orzechów włoskich;

      * 10 dkg cukru pudru;

      * 5 jajek;

      * 5 łyżek mąki pszennej;

      * łyżeczka proszku do pieczenia

                                  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na masę kokosową.

       

      Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni. Oczywiście można polać polewą, ale dla mnie i tak było słodkie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowo-kokosowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2008 23:28

Autorzy

Kanał informacyjny