Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

makarony

  • niedziela, 17 kwietnia 2011
    • Makaron z kurczakiem i sosem pesto

      Właśnie skończyliśmy jeśc - trochę późny ten obiad, ale jakże smaczny. Teraz jeszcze tylko kawka i można spędzic leniwie resztę niedzieli.

      Przepis znalazłam na blogu Rozkosze podniebienia po wpisaniu w google frazy najlepszy sos do makaronu. Jest naprawdę świetny, pewnie nawet najlepszy - oryginalny przepis TUTAJ

       

      Podaję przepis zmodyfikowany do moich potrzeb i możliwości

      Składniki na 6 dużych porcji (ale pewnie i z 8 osób się naje)

      * 2 podwójne piersi kurczaka pokrojone w kostkę:

      * olej do smażenia;

      * sól i pieprz oraz 1 łyżka octu winnego  do kurczaka;

      * 500 ml śmietany kremówki;

      * niecały słoiczek sosu pesto (190ml);

      * słoiczek suszonych pomidorów w zalewie;

      * makaron

      * przyprawa włoska - w oryginalnym przepisie były świeże zioła - oregano i tymianek, ale u mnie niet.

       

      Wykonanie

      1.Wstawic osoloną wodę na makaron. Makaron ugotowac al dente

      2. Na rozgrzanej patelni rozgrzac olej i podsmażyc na rumiano pokrojone mięso, przyprawic solą i pieprzem, dodac ocet winny oraz trochę wody i dusic dalej.

      3. Na drugiej patelni podgrzewac śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodac pokrojone suszone pomidory oraz sos pesto, wymieszac i chwilę pogotowac. Dodac trochę przyprawy włoskiej.

      4. Mięso dodac do sosu śmietanowego. Można odrobinę dosolic w razie potrzeby.

       

      Smacznego

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2011 16:55
  • sobota, 15 listopada 2008
    • Makaron z orzechami włoskimi

      Moja druga propozycja na Orzechowy Tydzień, to makaron z orzechami włoskimi wg Nigelli Lawson.

      Składniaki:

      * makaron typu łazanki;

      * 10-15 dkg orzechów włoskich;

      * kromka czerstwego ciemnego chleba;

      * 150 ml mleka;

      * pół ząbka czosnku;

      * 25g startego parmezanu;

      * delikatny olej;

      * natka pietruszki do posypania

       

      Wykonanie:

      * Gotujemy makaron.

      * Kromkę czerstwego chleba zalewamy mlekiem.

      * Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.

      * Przesypujemy orzechy do miski, dodajemy chleb wraz z mlekiem, w którym się moczył, wsypujemy do tego parmezan i dorzucamy czosnek. Wszystko to miksujemy razem, dolewamy po trochu olej, aby rozrzedzić sos.

      * Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie, dodajemy do niego sos i mieszamy - w razie potrzeby można dodać trochę gorącej wody.

      * Na talerzu posypujemy natką pietruszki i odrobiną rozdrobnionych orzechów.

       

      Robiłam dzisiaj po raz pierwszy - danie nie może się nie udać, robi się je bardzo szybko, a do tego jest bardzo pożywne. Jego jednyną wadą jest to, że jest niefotogeniczne ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2008 23:20
  • czwartek, 28 sierpnia 2008
    • Makaron z sosem serowym z brokułami

      Składniki:

      makaron - może być długi lub średni, co kto lubi;

      ser pleśniowy np. polski Lazur;

      śmietana - ja używam UTH, troszkę więcej niż szklankę;

      cebula;

      łyżka masła;

      brokuł - najczęściej używam mrożonego;

      płatki migdałów

      i oczywiście przyprawy: sól i pieprz.

      Wykonanie:

      Zaczynam od podprażenia migdałów na złoty kolor.

      Następnie wstawiam wodę na makaron, a kiedy się zagotuje wrzucam makaron, na wierzch stawiam metalowy durszlak, na który wrzucam brokuł ( gotuje go w ten sposób na parze).

      Sporą patelnię stawiam na ogniu, szklę na maślę poszatkowaną wcześniej cebulę, wlewam śmietanę i dodaję pokruszony ser i oczywiście przyprawy. Gotuję kilka minut często mieszając. Sos musi troszkę zgęstnieć.

      Odlewam makaron, wrzucam go z powrotem do garnka, zalewam sosem, dokładnie mieszam.

      Na talerzach dekoruję makaron różyczkami brokułów i posypuję płatkami migdałów.

      Makaron z brokułami

      Może i wygląda jak brejka, ale jak dla mnie jest pyszne.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2008 23:31

Autorzy

Kanał informacyjny