Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

*dieta dr Dukana*

  • czwartek, 01 lipca 2010
    • Mufinki

      Mufinki (można jeść zamiast pieczywa z wędliną lub same, ew. jeśli dodamy słodzika można zjeść na deser)

      * 3 jajka
      * 1 białko
      * 4 łyżki otrąb owsianych
      * 2 łyżki otrąb pszennych
      * łyżeczka proszku do pieczenia
      * 3 łyżki serka homogenizowanego bez tłuszczu lub jogurtu naturalnego 0%


      1. Otręby mielimy - można w młynku do kawy. W sekrecie Wam napiszę, że się poleniłam i nie mieliłam.
      2. Mieszamy wszystkie składniki - ja najpierw lekko ubijam jajka, a dopiero potem wrzucam resztę.
      3. Przekładamy masę do foremki na mufinki (użyłam foremki do babeczek świątecznych)
      4. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
      5. 3 sztuki chowamy na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mufinki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 lipca 2010 20:00
    • Kurczaka z papryką (dla 4 osób)

      Kurczaka z papryką (dla 4 osób)



      * 1kg piersi kurczaka
      * 2 papryki (najlepiej zielona i czerwona)
      * słoik pędów bambusa
      * cebula
      * ząbek czosnku
      * świeża mięta
      * 2 gałązki świeżej kolendry
      * 2 łyżki sosu sojowego
      * świeży imbir

      1. Kurczaka kroimy w paski (czym drobniej pokrojone tym szybciej usmażone), przekładamy do miseczki, wyciskamy ząbek czosnku, siekamy świeże zioła, dodajemy utarty imbir i 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy mięso z przyprawami, przykrywamy i wstawiamy na 2h do lodówki.
      2. Po 2 godzinach mięso odsączamy od marynaty (marynata będzie jeszcze potrzebna). Kroimy paprykę i cebulę w paseczki.
      3. Wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię (wok byłby idealny) - można dodać 2 krople oleju, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy ok. 5 minut.
      4. Wrzucamy paprykę - smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy odsączoną wcześniej od mięsa marynatę, znowu smażymy ok. 2-3 minut i wrzucamy odsączone pędy bambusa.
      Po kolejnych 2 minutach danie jest gotowe.

      Dwie uwagi do tego danie: naprawdę trzeba przestrzegać tak krótkiego czasu, w przeciwnym razie nie czuć smaku ziół; najlepiej jest używać świeżych ziół, ale jak nie miałam mięty i kolendry to po prostu użyłam suszonej mięty z herbatki miętowej, a kolendrę - roztłukłam moździerzem ziarna i też wyszło dobrze.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 lipca 2010 19:59
    • Pierś indyka pieczona


      Pierś indyczą skrapiam sokiem z cytryny, wcieram sól i posypuję ziołami prowansalskimi. Wkładam do torebki foliowej przeznaczonej do pieczenia.
      Piekę w piekarniku ok. 1 i 15 minut. Należy pamiętać, że wkładamy mięso do gorącego piekarnika nagrzanego do nie więcej niż 200 stopni, kratka lub blacha na której kładziemy folię nie może być nagrzana, a w folii należy zrobić kilka dziurek, w przeciwnym razie pęknie w czasie pieczenia.

      Pierś można podawać z sosem z jogurtowo-musztardowym.
      Mały jogurt naturalny bez cukru wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, przyprawami (można dodać koperek).



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 lipca 2010 19:58
    • Kotlety mielone pieczone

      Kotlety mielone pieczone (u mnie dla 6 osób)

      * kg wołowiny
      * 2-3 łyżki otrąb owsianych
      * 2 jajka
      * cebula - drobno posiekana, ew. starta na tarce lub zmielona razem z mięsem
      * sól
      * koperek lub natka pietruszki (mogą być suszone)

      1. otręby owsiane zalewam ciepłą wodą i pozostawiam na kilkanaście minut, aby spęczniały;
      2. dodaję mięso, jajka, cebulę i przyprawy, wszystko mieszam dokładnie;
      3. formuję okrągłe kotleciki i układam na blaszce (blaszki nie smaruję tłuszczem)
      4. piekę ok. 40-45 minut w 200 stopniach celcjusza.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 lipca 2010 19:54

Autorzy

Kanał informacyjny