Obiaaaaaaaad! Moja kuchnia domowa.

Jak nakarmić gromadkę wiecznie głodnych osobników płci obojga?

ryby

  • piątek, 29 kwietnia 2011
    • Asfalt czyli ryba w maku

      Asfalt - tak nazywa się w naszym domu ta rybka. Zapamiętałam ten przepis z forum kuchnia na gazecie.pl. Parę ładnych lat temu to było, więc zupełnie nie pamiętam kto jest jego autorem.

      ryba

      Składniki:

      * kg rozmrożonych filetów z soli lub tilapii;

      * suchy mak;

      * mąka;

      * mleko;

      * sól;

      * olej do smażenia.


      Wykonanie:

      1. Filety osuszyc ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzac na patelni. Przygotowac 3 talerzyki, na jeden wysypac trochę mąki, na drugi trochę maku, a na trzeci (może byc głęboki) wlac trochę mleka.

      2. Rybę posolic, obataczac najpierw w mące, zanurzac z obu stron w mleku, a następnie dokładnie obtoczyc w maku, kłaśc na rozgrzany olej.

      3. Bardzo ostrożnie przewracac, kiedy panierka od spodu będzie już tworzyła skorupkę i smażyc jeszcze kilka minut na drugiej stronie.

      4. Wg autora należy podawac z sosem pomarańczowym, ja jednak nie znalazłam jeszcze przepisu na prosty i smaczny sos pomarańczowy. Bez sosu też jest smaczna, np. z ziemiankami i zieloną sałatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      makneta
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2011 19:09

Autorzy

Kanał informacyjny